English Greek Russian
Amalia Villas
on Facebook

H ΛΕΥΚΑΔΑ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ

Europe - Greece - Area MapLefkada Map

LefkadaΗ Λευκάδα είναι ένα από τα Επτάνησα και βρίσκεται στη Δυτική πλευρά της Ελλάδας, στο Ιόνιο Πέλαγος. Το νησί βρίσκεται τόσο πολύ κοντά στην ηπειρωτική χώρα, που μόλις μπορεί να χαρακτηρισθεί ως νησί.

Με το αεροδρόμιο Preveza-Aktio-Lefkas που υπάρχει κοντά στη Λευκάδα  και τη γέφυρα που ενώνει το νησί με την ηπειρωτική χώρα, η Λευκάδα γίνεται πολύ ελκυστική και ένας αγαπημένος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές.


Το Lefkas σημαίνει «το λευκό» και το χρώμα αυτό  καθιστά τους απότομους βράχους του νησιού ελκυστικούς.

  • Στο νησί έχει απονεμηθεί η Ευρωπαϊκή Μπλε Σημαία για πολλές από τις όμορφες παραλίες του. Ένα κόσμημα στη Μεσόγειο και ένα από τα ομορφότερα νησιά στην Ελλάδα, η Λευκάδα συνδυάζει τις κρυστάλλινες μπλε παραλίες και την πυκνή βλάστηση σε όλο το νησί.

Gira and Ai-Giannis BeachΗ ανατολική ακτή της Λευκάδας έχει γίνει η κύρια λωρίδα τουριστών του νησιού με μια διαδοχή των καλών παραλιών, των ιδανικών όρων ναυσιπλοΐας και των όμορφων μικρότερων νησιών που υπάρχουν διάσπαρτα  κοντά στη Λευκάδα.

Στη δυτική ακτή με τους ψηλούς ανώμαλους βράχους και τους κρημνούς, οι κρύες και εντυπωσιακές θάλασσες είναι μαγνήτης για τους πιο περιπετειώδεις.  Πηγαίνοντας νοτιότερα, οι παραλίες γίνονται λιγότερο προσιτές, αλλά εκείνοι που καταβάλλουν προσπάθεια ανταμείβονται με το υπέροχο τοπίο.

Το νησί είναι ένα από τα Επτάνησα και διατηρεί όλα τα  χαρακτηριστικά γνωρίσματα που δίνουν μια διαφορετική εικόνα σε αυτά τα νησιά. Τα σπίτια είναι χρωματισμένα με φωτεινά χρώματα και την ατμόσφαιρα γεμίζουν η μουσική και τα τραγούδια.

  • Το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ της Λευκάδας είναι το αρχαιότερο της χώρας μας, στο χορό και τη παραδοσιακή μουσική παγκοσμίως, με πανελλαδική και διεθνή αναγνώριση.

Rock on a beachΜε τη γλώσσα της φαντασίας και της δημιουργικότητας, άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο συναντιούνται για 45 συνεχή έτη, τον Αύγουστο, στη Λευκάδα ανταλλάσσοντας την πολύτιμη κληρονομιά τους: Τις πνευματικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες  σύμφωνα με την παράδοσή τους.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (από Κυριακή σε Κυριακή), αρχίζοντας με μια τεράστια παρέλαση ειρήνης και φιλίας, τον εορτασμό της βραδιάς  (την πρώτη Κυριακή) με την παρουσίαση των ομάδων, στη συνέχεια οι ομάδες παρουσιάζουν το καλλιτεχνικό τους πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και τελειώνει με τη θαυμάσια τελετή λήξης, όπου ανταλλάσσονται  δώρα και χορεύεται ο χορός της ειρήνης.

LefkadaΗ Λευκάδα προσφέρει μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων και περιοχές ενδιαφέροντος, όπως τα κάστρα, τα μοναστήρια, τα μουσεία, τις θαυμάσιες παραλίες, τα θαλάσσια sports, ιππασία, ορεινή ποδηλασία, περπάτημα, καθημερινές κρουαζιέρες, κ.α.

Το νησί έχει γραφικά χωριά όπως το Nυδρί, τη Βασιλική, τη Kαρυά, τον Άγιο Νικήτα και πολλά άλλα.

  • Το  καταπράσινο χωριό της Βασιλικής έχει  λιμάνι,  και βρίσκεται 18 χλμ νότια από το Nυδρί. Είναι διάσημο για τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για «windsurfing» λόγω ενός θερμού αέρα που φυσά κάθε μέρα.
  • Το ορεινό χωριό Kαρυά βρίσκεται 10 χλμ βορειοδυτικά από το Nυδρί. Είναι διάσημο για το μουσείο λαογραφίας, το οποίο εκθέτει τη λεπτή εργασία κεντητικής και για την αναπαράσταση ενός παραδοσιακού γάμου, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.
  • Ο Άγιος Νικήτας είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο βρίσκεται 18 χλμ βορειοδυτικά από το Nυδρί. Ο Άγιος-Νικήτας βρίσκεται κατά μήκος της δυτικής ακτής. Η περιοχή  γύρω από το χωριό είναι όμορφη, με τους απότομους λόφους και τις κοιλάδες, που καλύπτονται από  ελιές και πεύκα και που οδηγούν στις όμορφες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά.

Lefkada TownH ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Η πόλη της Λευκάδας είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι το διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού και έχει πληθυσμό περίπου 8000 κατοίκους. Η πρωτεύουσα είναι μία μικρή πόλη χτισμένη γύρω από ένα φυσικό λιμάνι.

Η πόλη της Λευκάδας συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με ένα στενό κανάλι. Στην είσοδο της πόλης δίπλα από την θάλασσα, υπάρχει μια μικρή καταπράσινη πλατεία γεμάτη δέντρα που καλωσορίζει τους επισκέπτες και δημιουργεί στην πόλη ένα χαρούμενο και ευχάριστο περιβάλλον.

LefkadaΤο πιο ζωντανό τμήμα της πρωτεύουσας είναι η κεντρική πλατεία, κοντά στο λιμάνι, που ονομάζεται Άγιος Σπυρίδωνας, η οποία κατέχει το όνομά της από τον 17ο αιώνα, από την εκκλησία που βρίσκεται στην πλατεία. Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες και όμορφες εκκλησίες στην πρωτεύουσα, η πιο γνωστή όμως απ’ όλες είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης. Οι περισσότερες από αυτές τις εκκλησίες είναι διακοσμημένες με έργα από την Ιόνιο Σχολή Ζωγραφικής.

Ένα άλλο ενδιαφέρον μέρος της πρωτεύουσας είναι η οδός Ιωάννου Μελά, η οποία είναι γεμάτη από όμορφες στοές. Ορισμένα αξιόλογα μουσεία υπάρχουν στην πόλη της Λευκάδας, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο κτήριο του πολιτιστικού κέντρου, το οποίο στεγάζει ευρήματα από ανασκαφές διαφόρων αρχαιολογικών χώρων του νησιού, το Μουσείο Γραμμοφώνου και το Λαογραφικό Μουσείο.


Santa Maura Castle and Lefkada TownΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΑΣ
Κατά το έτος 1204 το νησί της Λευκάδας ήταν αναπόσπαστο μέρος της κυριαρχίας της Ηπείρου.

Ωστόσο κατά το έτος 1294, η Λευκάδα κατακτήθηκε από τους Γάλλους και προσφέρθηκε ως δώρο στον Ιωάννη που ήταν εκείνη την εποχή ο κόμης των Ορσίνι.
Με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να κατασκευάζει το κάστρο της Αγίας Μαύρας , το οποίο μπορεί κάποιος να το δει στην είσοδο του νησιού.

Το κάστρο της Αγίας Μαύρας βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, έξω από το κανάλι και κοντά στη πρωτεύουσα του νησιού. Κατά το χρόνο της κατασκευής του, κατά τη μεσαιωνική περίοδο, η περιοχή ονομάστηκε Κάστρο της Αγίας Μαύρας και πολλοί ιστορικοί έχουν τη γνώμη ότι κάποτε και για αρκετό διάστημα το όνομα χρησιμοποιήθηκε για όλη την Λευκάδα.